Leefbare economie

Eind 2015 inventariseerde de UMB met de hulp van het provinciebestuur allerlei initiatieven die werken aan een leefbare economie. Hiermee wilden we informatie geven aan de burger-consument, zodat hij wist welke producten aangeboden worden. Maar zeker zo belangrijk was en is de tweede doelstelling, om de producenten aan elkaar voor te stellen met het oog op ontmoeting en samenwerking. 

Onze inventaris telde al vlug 157 initiatieven, voor het grootste deel kleine economische projecten met een ecologisch en vaak ook sociaal karakter. Zeven jaar later blijkt de inventaris volledig achterhaald. Limburg is wel degelijk in transitie. Omzeggens elke dag start er ergens een nieuw ecologisch initiatief. 

In 2021 zag Ecolimburg het levenslicht, op initiatief van Tine Driessen en Melanie Schaekers. Ze trekken heel enthousiast te velde met hetzelfde doel voor ogen: op zoek gaan naar projecten en activiteiten met een ecologisch en vaak ook sociaal accent. Na een jaar terreinverkenning hebben ze al 460 organisaties met een fysiek adres opgelijst, en nog eens een 300-tal met een online adres. Dit is uiteraard een heel dankbare kans voor de werking van de UMB, die met veel plezier meehelpt aan het inventarisatiewerk.

 Zie www.ecolimburg.be